Üniversitemiz TÖMER (Türkçe Uygulama ve Araştırma Merkezi) 2023-2024 Eğitim Öğretim Yılı Mezuniyet Töreni, Yahya Kemal Konferans Salonu'nda yapıldı.
Mezuniyet törenine Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Mehmet Başalan, İnsan ve Toplum Bilimleri Dekanı Prof. Dr. Güvenç Arslan, Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Erman Yükseltürk, TÖMER Müdürü Doç. Dr. Yasemin Kuşdemir, Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Öznur Özdarıcı, akademik ve idari personelimiz ile misafir öğrencilerimiz katıldı.
Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan programın açılış konuşmasını TÖMER Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Öznur Özdarıcı yaptı. Doç. Dr. Öznur Özdarıcı konuşmasında, “Etkinliğimize hepiniz hoş geldiniz. 2012 yılında kurulan Kırıkkale Üniversitesi TÖMER, 12 yıldır farklı ülkelerden gelerek Üniversitemizde eğitim gören birçok öğrencinin Türkçe’yi ve Türk kültürünü öğrenmesinde etkin bir rol üstlenmektedir. Merkezimiz, YTB (Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı) ve Kırıkkale İl Göç İdaresi koordinasyonuyla çalışmalarını gerçekleştirmektedir. Öğrencilerimizin bir bölümü Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığının koordinasyonunda 2012 yılında verilmeye başlanan Türkiye Burslarından faydalanmaktadır. Türkiye Bursları, ülkeler arasındaki sosyal, kültürel, politik ve ekonomik bağları genişletme ve geliştirme vizyonuyla uluslararası öğrencilere Türkiye'nin en prestijli üniversitelerinde eğitim ve burs imkanı sağlamayı amaçlamaktadır. Bu çerçevede 2023-2024 eğitim öğretim yılına 10 Ekim 2023 pazartesi günü 27 öğrenci ile başlamıştık. Bu öğrencilerden 19’u YTB aracılığıyla 8’i ise kendi imkanları ile Üniversitemize gelen öğrencilerdi. İran, Nijer, Afganistan, Filistin, Libya, Güney Sudan, Venezuela, Burundi, Fildişi Sahili, Ekvator Ginesi, Senegal, Kamerun olmak üzere toplam 12 ülkeden gelen öğrencilerimizle çok kısa sürede kaynaştık. Kampüsümüzde fidanlar diktik geleceğe bir umut olsun diye. Türkçe öğrenirken okuma kültürünü geliştirmek, Türk kültürünü tanımak ve anlamak adına Millet Kütüphanesine, Ankara Hacı Bayram Veli Türbe ve Camisine, Ankara Vakıf Eserleri Müzesine, Hamamönü Yurt Dışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı Ofisine ziyaretler gerçekleştirdik. Ramazan ayında bir iftar programı düzenledik. Sinema günleri yaptık. Kırıkkale Meslek Yüksekokulunun da desteğiyle öğrencilerimizle birlikte keçe ve ebru atölyelerine katıldık. Birlikte yemek yedik, çay içtik, hep birlikte güldük; birbirimizden çok şey öğrendik. 10 aylık zaman zarfında TÖMER ailesi olduk. Tüm çalışmalarımızda bu ailenin bir ferdi olarak bizi destekleyen, başta TÖMER Müdürümüz Sayın Doç. Dr. Yasemin Kuşdemir Hocam olmak üzere bütün çalışma arkadaşlarıma değerli katkılarından dolayı teşekkür ederim. Güveni ve desteği için Rektörümüz Sayın Prof. Dr. Ersan Aslan’a huzurlarınızda şükranlarımı ve saygılarımı sunarım.” dedi.
Programda konuşma yapan Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Mehmet Başalan, “Kıymetli dekanlar, sevgili öğretim üyesi arkadaşlarım ve bu güne anlam katan uluslararası öğrencilerimiz, Rektörlüğümüz adına hepinizi saygıyla ve muhabbetle selamlıyorum. Bugün mezuniyet noktasına geldiniz. YÖK’te geçen hafta katıldığım Üniversitelerararsı Kurul toplantısının gündem maddesi Türk Yükseköğretiminin uluslararasılaşmasıydı. Bu toplantıda Türkiye’de sizler gibi üç yüz bin misafir öğrencimiz olduğunu öğrendim. Sizleri şehrimizde ve Üniversitemizde görmek, sizlere eğitim vermek bizler adına gurur kaynağıdır. Bu altyapıların hazırlanmasında emeği geçen herkese başta Rektörümüz Sayın Prof. Dr. Ersan Aslan olmak üzere İnsan ve Toplum Bilimleri Dekanı Prof. Dr. Güvenç Arslan şahsında tüm akademik ve idari personele, anne baba şefkatiyle öğrencilerimize yaklaşan, dilimizi ve kültürümüzü öğreten TÖMER personeline çok teşekkür ederim. Mezuniyet, sadece bir bitiş değil aynı zamanda bir başlangıçtır. Sizler lisans ve lisansüstü öğrenimine devam edeceksiniz. Ben de 30 yıl önce Amerika Birleşik Devletleri’nde sizler gibi uluslararası bir öğrenciydim. Orada güzel anılar ve arkadaşlıklar edindim. Siz de burada yaşadığınız güzel anılarla Kırıkkale Üniversitesinin bir elçisi olacaksınız. Mezuniyetinizi tebrik ediyor, bundan sonraki yaşantınızda başarılar diliyorum.” şeklinde konuştu.
Program, Güzel Sanatlar Fakültesi öğrencisi Şeref Can Gizlenci’nin kanun dinletisi ve öğrencilerimizin konuşmaları ile devam etti.
TÖMER Müdürü Doç. Dr. Yasemin Kuşdemir, büyük beğeni kazanan dinleti dolayısıyla Şeref Can Gizlenci’ye teşekkür ederek plaket verdi.
Afganistan’dan Üniversitemize gelen öğrencimiz Shujaudın Arya, Kırıkkale’de ve TÖMER’de edindiği izlenimlerini paylaştı. Shujaudın Arya, “Sayın Rektör Yardımcım, Sayın Öğretmenlerim ve sevgili arkadaşlarım, hepiniz hoş geldiniz. Zaman çabuk geçiyor ancak en iyi saatler öğrenmeye harcanan saatlerdir. TÖMER bizim için unutulmaz bir dönemdi. Biz TÖMER'de sadece dili değil, aynı zamanda kültürü, ilişkileri, disiplinleri de öğrendik. Buradaki ilk günümüz; kimsenin tek kelime Türkçe anlamadığı, herkesin farklı dillerle konuştuğu bir gündü ama bugün hocalarımızın sayesinde ve kendi çabalarımızın neticesinde aramızda ortak bir dilde konuşuyoruz. Bugün biz Türkçe okuyabiliyor, yazabiliyor ve konuşabiliyoruz. TÖMER'in her anı bizim için bir hatıraydı. Dünyanın farklı ülkelerinden arkadaşlarla beraber güzel ve hızlı geçen, tekrarı mümkün olmayan bir anıydı. Bu harika dönemin unutulmaz günlerini güzel fotoğraflarla tazeleyeyim. Umarım siz de izlerken keyif alırsınız.” dedi.
Shujaudın Arya’nın konuşmasının ardından öğrencilerimizin hazırladığı video izlendi.
Gazze’de yaşanan zulme ve soykırıma dikkat çeken Filistinli öğrencimiz Hala Khalil, “Hepiniz hoş geldiniz, sefalar getirdiniz. Bugün burada olduğunuz için teşekkür ederim. Ben TÖMER öğrencisiyim ve daha sonra Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde okuyacağım. Filistin, tarihi ve kültürel zenginlikleriyle göz kamaştıran bir ülkedir. Kudüs'ün kadim sokakları, dini ve tarihi önemi ile her yıl milyonlarca ziyaretçiyi çeker. Akdeniz kıyısındaki Gazze ve Yafa, mavi suları ve güzel plajlarıyla tatilcilerin gözdesidir. Nablus ve Hebron gibi şehirler, geleneksel pazar yerleri ve taş sokaklarıyla ziyaretçilerine zaman içinde yolculuk yapıyormuş hissi verir. Ayrıca, Filistin'in lezzetli yemekleri ve misafirperver insanları, her ziyaretçiyi evinde hissettirir. Bu büyüleyici ülke, doğal güzellikleri ve tarihi dokusuyla unutulmaz anılar vaat eder. Bildiğiniz gibi Filistin, özellikle Gazze acı bir savaşa sahne oluyor. Gazze'de her gün yüzlerce insan evlerinin yıkılması nedeniyle ölüyor ve çadırlarda yaşıyor. Kamplar bile mayıs ayında işgalcilerin şerrinden kurtulamadı. 26 Mayıs'ta özellikle Refah'taki mülteci kampı bombalandı ve birçok trajik olay yaşandı. Büyük Gazze ve Filistin halkına baş sağlığı diliyorum. Savaş, Türkiye'ye geldiğim ay olan 7 Ekim'den beri sürüyor ama Filistinlilerin acısı 1948'deki Nakba günlerinden itibaren başladı. Allah tüm şehitlerimize rahmet eylesin. Limon ve zeytin gibi biz de topraklarımızda sabit kalacağız.” dedi.
Sıcak ve samimi bir ortamda gerçekleşen mezuniyet töreni, öğrencilerimizin Türkçe olarak seslendirdiği şiirler ve şarkılarla devam etti. Abdurrahim Karakoç, Aşık Veysel, Necip Fazıl Kısakürek, Orhan Veli Kanık ve Cahit Sıtkı Tarancı gibi kültür dünyamızın önemli isimlerinin eserlerini seslendiren öğrencilerimiz, büyük bir ilgiyle dinlendi.
Program; Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Mehmet Başalan, İnsan ve Toplum Bilimleri Dekanı Prof. Dr. Güvenç Arslan, Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Erman Yükseltürk ve TÖMER Müdürü Doç. Dr. Yasemin Kuşdemir’in misafir öğrencilerimize hediye ve mezuniyet belgesi vermesi ile devam etti.
Tören, günün anısına hatıra fotoğrafı çektirilmesi ve ikram ile sona erdi.