Rektörümüz Prof. Dr. Ersan Aslan Üniversitemizin 2022-2026 Plan ve Hedeflerini Anlattı

Rektörümüz Prof. Dr. Ersan Aslan, 2022 yılında ve önümüzdeki 4 yıllık görev süresi boyunca Üniversitemizde  yapılması planlanan ve halen devam etmekte olan faaliyetler hakkında bilgi vermek üzere basın mensupları ile Rektörlük Senato Salonunda bir araya geldi. 

2022-2026 plan ve hedeflerimizin paylaşıldığı toplantıya Rektör Yardımcılarımız Prof. Dr. Mehmet Başalan ve Prof. Dr. Erol Yılmaz, Genel Sekreterimiz Dr. Öğr. Üyesi Şevket Evci, Genel Sekreter Yardımcısı Behçet Canöz,  Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Sorumlusu Öğr. Gör. Göksun Ünlü ve ilimizdeki basın temsilcileri katıldı.

Bu yıl ve önümüzdeki dört yıl Üniversitemizin hedef ve planları hakkında basın mensuplarına bilgi veren Rektörümüz Prof. Dr. Ersan Aslan, “Görev süremizin ilk altı ayı bitti.  Bu yıl ve önümüzdeki dört yıl ne yapacağımızın değerlendirmesini yapmak üzere burada toplandık. Hedeflerimizden bahsetmek ve unuttuğumuz hedef ve planlar olursa onları sizin hatırlatmanız ve onların üzerinde çalışabilmek için bir taslak metni oluşturmak istiyoruz. Dolayısıyla önümüzdeki dört yılın çalışma planını oluşturmuş oluruz. Bizler Üniversite olarak 18 madde ile bu planı çıkarmış bulunmaktayız ve sizin gözünüzden, değerlendirmenizden geçirip bir sonuca varacağız. Üniversite penceresinden baktığımızda geçtiğimiz dört yılda yaptıklarımızın üzerine ne koyabilirizin çabasındayız. Kırıkkale Üniversitesi olarak ilk defa dünya çapında bir akademik sıralama kuruluşu olan Times Higher Education’ın (THE) yaptığı sıralamaya 1500’lü sıralardan girme başarısı gösterdik. GreenMetric Dünya Çevreci Üniversiteler Sıralamasında ise ilk 1000’de yer aldık. Artırarak sürdürmek istediğimiz bu başarılarımız gelecekte nasıl bir Kırıkkale Üniversitesi düşündüğümüzü özetliyor. Yükselen bir trendimiz var. İnşaallah arkadaşlarımızın çalışmalarıyla bunu sürdüreceğiz” dedi.

Başarı için devlet kurumlarıyla,  paydaşlarımızla, şehrimizle, ülkemizdeki ve dünyadaki üniversitelerle uyum içinde çalışmanın önemli olduğunu belirten Rektörümüz, “Birlikte çalışmak zorunda olduğumuz kurumlar var. Bunların en başında Cumhurbaşkanlığı var. Yatırım bütçemiz ve cari harcamalarımız, insan kaynakları izinleri oradan geliyor. Cumhurbaşkanlığı’na bağlı birimlerle ne kadar koordine içerisinde çalışırsanız başarılı olma ihtimaliniz o kadar yüksek oluyor” şeklinde konuştu.

Kongre ve Kültür Merkezi, Merkezi Araştırma Laboratuvarı ve Su Islah Sisteminin tamamlanmak üzere olduğunu ifade eden Rektörümüz, İslami İlimler Fakültesi inşaatının %55’inin tamamlandığını, Tıp Fakültesi Morfoloji Bina projesinin de 4 yıl içerisinde yapılması planlanan projeler içerisinde yer aldığını belirtti.

Rektörümüz Prof. Dr. Ersan Aslan, eğitim-öğretim alanında Üniversitemizin plan ve hedeflerini şu şekilde sıraladı: fakülte ve bölümlerimizde akreditasyon çalışmalarının artarak devam etmesi , Bilgi Güvenliği Sertifikasının (ISO 27001) alınması, mesleki sertifika imkanı sağlayan Kale Akademi’nin Kurulması, Cezayir Blida 2 Üniversitesi’nde Türk Dili Bölümünün açılması, Şili Üniversitesi ile karşılıklı Türkçe ve İspanyolca kurslarının (A1, A2, B1, B2, C1) açılması, Southern (ABD) Üniversitesi ile 1+1 programında öğrenci değişimi, Southern (ABD) Üniversitesi ile öğretim elemanı değişimi ve Southern (ABD) Üniversitesi’nde dil kursuna öğretim elemanı gönderilmesi.

Üniversitemizin dünyanın farklı coğrafyalarındaki üniversitelerle işbirliği çalışmaları yaptığını ifade eden Rektörümüz, “Gittiğimiz ülkelerdeki paydaş üniversitelerle sadece eğitim ve araştırma projesi yapmak için gitmiyoruz. Ülkemizdeki ve diğer ülkelerdeki sektörleri de buluşturarak hem endüstriyel hem de akademik bir işbirliği sağlamayı da amaçlıyoruz” dedi.

Rektörümüz konuşmasının devamında araştırma alanında plan ve hedeflerimiz arasında yer alan yurt dışı paydaşlarımız ile Erasmus KA171 ve bilimsel projeler, yurt dışı paydaşlarımız ile konferans ve seminerler, TEKNOPARK ek alanının kurulması, TÜBİTAK Projeleri, Ulusal Ajans Projeleri, TÜBİTAK Bilim ve Toplum Projeleri, TÜBİTAK Girişimcilik ve Yenilikçi Endeksi, YÖK İzleme ve Değerlendirme Kriterleri, YÖKAK Gösterge Raporu, Kamu Kurumları ve Araştırma Merkezleri ile proje geliştirme  faaliyetlerimiz hakkında açıklamalarda bulundu.

Rektörümüz, Üniversitemizin sosyal sorumluluk faaliyetlerini başarılı bir şekilde yürüttüğünü belirterek, “6 Fakültemizde ilimizdeki özel eğitim kurumlarından gelen özel çocuklarımız için her ay bir etkinlik yapıyoruz. Bu etkinliklerimiz devam edecek. Eğer şehrimizle, kurumlarımızla iyi ilişkiler kuramazsak verimli bir şekilde çalışamayız. Gittiğim her yerde Kırıkkale’nin bu anlamda çok şanslı bir şehir olduğunu söylüyorum. Kurumlar uyum içinde çalışıyor ve bundan dolayı güzel işler ortaya çıkıyor” dedi.

Uluslararasılaşma çalışmalarımızın günden güne arttığını söyleyen Rektörümüz Prof. Dr. Ersan Aslan, uluslararasılaşma hedefi doğrultusunda  kongre, sempozyum, çevirim içi etkinlikler yapılması, ders verme/alma hareketliliğinin artırılması, idari personel hareketliliği, öğrenci hareketliliğinin artırılması için çalışmaların yapılacağını belirtti. Rektörümüz bunlara ek olarak Endonezya (6 üniversite), Balkanlar (Makedonya, Bosna-Hersek, Kosova), Türk Cumhuriyetleri (Azerbaycan, Türkmenistan), Mısır, Fas, Cezayir, Pakistan ve anlaşmamız olmayan 9 Avrupa ülkesi ile yeni ortaklıklar kurulacağını da söyledi.   

Engelsiz kampüs çalışmalarımız hakkında bilgi veren Rektörümüz, “Engelli vatandaşlarımızın kolayca eğitim-öğretim faaliyetlerine katılmaları, kampüsümüzde ve kampüsümüzdeki binalarda rahatça hareket edebilmeleri, ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri için çalışmalarımızı artırarak sürdürüyoruz. Eğitime ulaşım, mekanda erişim ve sosyokültürel faaliyetlerde erişilebilirlik konularında YÖK’e yaptığımız başvuru sonucu  Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi, Delice Meslek Yüksekokulu, Hukuk Fakültesi, Eğitim Fakültesi, Diş Hekimliği Fakültesi, Fen Edebiyat Fakültesi, Adalet Meslek Yüksekokulu, Kırıkkale Meslek Yüksekokulu, Kütüphane Binası ve Merkezi Derslikler Birimimiz, Turuncu Bayrak (Mekanda Erişim) almaya hak kazandı. Eğitim Fakültemiz ise hem Turuncu Bayrak hem de Mavi Bayrak (Sosyokültürel Faaliyetlerde Erişilebilirlik) almaya hak kazandı. 2023 yılında da Eğitim Fakültemiz Yeşil Bayrak (Eğitimde Erişilebilirlik), Kırıkkale MYO ise Mavi Bayrak için başvuruda bulunacak. Fen Bilimleri Enstitüsü, Fen Edebiyat Fakültesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi ve Veteriner Fakültesi de Turuncu Bayrak için başvuruda bulunacak” şeklinde konuştu.

Rektörümüz Prof. Dr. Ersan Aslan, Kırıkkale 2053 Arama Konferansı neticesinde paydaşlarımızla birlikte hayata geçirilmesi planlanan projeleri şu şekilde sıraladı: Aile Ekonomisi ve Beslenme Öğretmenliği Bölümü kurulması, Gıda Güvenliği Araştırma ve Uygulama Merkezi kurulması, Acil Yardım ve Afet Yönetimi Bölümü/Programı açılması, Bağımlılıkla Mücadele Uygulama ve Araştırma Merkezinin kurulması, Bağımlılıkla Mücadele Yüksek Lisans ve doktora programlarının açılması, Göçmen çocuk ve kadınlara yönelik konferans, seminer ve hizmet içi eğitimler düzenlenmesi, Sağlık, Zindelik ve Spor Merkezinin kurulması, Sağlıklı Yaşlanma Merkezinin kurulması, Kültürel varlıkların dijital dokümana dönüştürüleceği Dijital Arşiv Ofisinin kurulması, Sanal Gerçeklik Ortam Tasarımcılığı programların açılması, Kırıkkale Tohum Bankası ve Bitki Müzesinin kurulması, Teknopark e-atölye şirketinin kurulması, yaşlıların bilgi ve görgülerini gençlere aktarılacağı etkinliklerin düzenlenmesi.

Basın toplantısı, Rektörümüz Prof. Dr. Ersan Aslan’ın basın mensuplarının sorularını cevaplaması ve günün anısına fotoğraf çekilmesi ile sona erdi.